Veelgestelde vragen

Hieronder tref je een overzicht aan van de veelgestelde vragen. staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

  • Wat betekent NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie op hypotheken tot 435.000 euro (in 2024, dit bedrag wordt elk jaar aangepast). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Je betaalt hierbij eenmalig kosten aan NHG. Met een NHG-hypotheek loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kunt betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het NHG, officieel ook wel Waarborgfonds Eigen Woningen genoemd, onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank.


  • Met welke hypotheekverstrekkers werken jullie samen?

Omdat wij een onafhankelijk kantoor zijn, zijn wij niet gebonden aan één geldverstrekker zoals je bij een bank weleens ziet. Wij hebben keuze uit tientallen geldverstrekkers en kijken naar jouw persoonlijke situatie en wensen om zo tot de, voor jou, beste hypotheekverstrekker te komen.


  • Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan taxatiekosten, notariskosten, advieskosten en overdrachtsbelasting, ook wel te noemen de kosten koper. Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt dus eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Denk hierbij aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn eigen spaargeld, een schenking, een erfenis of overwaarde uit de verkoop van je vorige woning.


  • Waarom kan ik wel huren voor een (hoog) x bedrag per maand, maar kan ik geen hypotheek krijgen?                                         

Wanneer je reeds een lange(re) tijd een woning of appartement huurt tegen een huurprijs van meer dan een derde van je maandelijkse netto inkomen, spreken we over duurhuur. De meeste duurhuurders kiezen hier niet zelf voor en zouden graag een woning of appartement willen kopen, maar krijgen dit via de reguliere weg vaak niet rond. Best raar, want de hypotheeklasten zijn negen van de tien keer lager dan de huurprijs. Wanneer wij een maatwerk hypotheekofferte bij de geldverstrekker aanvragen, kunnen wij door de persoonlijke situatie toe te lichten (overzicht huidige huurprijs, eigen middelen, inkomen prognose) vaak wél een hypotheek rond maken. Wil je hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


  • Kun je een hypotheek afsluiten wanneer je korter dan drie jaar als zelfstandige werkt?  

Zeker! Wanneer je onderneming minimaal één jaar is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn er mogelijkheden. Wanneer er geen gemiddelde van de afgelopen drie jaren gemaakt kan worden, gaan de meeste hypotheekverstrekkers uit van 75% van de gemiddelde winst van je volledige eerste boekjaar. Bij twee volledige boekjaren, wordt uitgegaan van 90%. In sommige gevallen worden de tussentijdse jaarcijfers ook meegenomen in de berekening. Dus ook wanneer je minder dan drie jaar als zelfstandige werkt, ben je bij ons aan het goede adres.


  • Wat zijn de fiscaal aftrekbare kosten bij de aankoop van een woning?

Wanneer je in het huidige jaar een huis koopt, geef je de fiscaal aftrekbare kosten op bij je aangifte voor 1 mei van het volgende jaar. De fiscaal aftrekbare kosten zijn:
– Advies- en bemiddelingskosten
– Bereidstellingsprovisie (wanneer een offerte moet worden verlengd)
– Notariskosten voor de hypotheekakte
– Kadasterkosten voor de hypotheekakte
– Taxatiekosten voor het krijgen van de lening
– Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
– Bouwrente die je betaalde na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte (bij nieuwbouw)
– Kosten voor het bouwdepot (bij nieuwbouw)


  • Hoe zit het met energiebesparende voorzieningen en een hypotheek?

Wanneer je een woning koopt en van plan bent om deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaal het geval is. In plaats van 100% van de waarde van de woning, mag je (in 2024) 106% lenen. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: isolatie van gevel, dak, leiding of vloer, HR++ beglazing (of hoger), een warmtepomp of zonnepanelen.  Sommige geldverstrekkers bieden een duurzame hypotheek aan of geven rentekorting bij een duurzaam huis. Zeker in deze tijden met de hoge energieprijzen raadzaam om dit eens goed te berekenen. Wij helpen je hier uiteraard graag bij.


  • Ik heb geen vast contract. Kan ik een hypotheek afsluiten?

Je hebt geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt (bijvoorbeeld als uitzendkracht), kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen. Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring.


  • Welke hypotheek past het beste bij mij?

Er zijn diverse soorten hypotheken af te sluiten. Onder het kopje hypotheken kun je meer lezen over de verschillende hypotheekvormen. Omdat elke situatie uniek is en geen hypotheek hetzelfde, kijken wij altijd naar je persoonlijke situatie. Wat voor je buurman een goede hypotheek is, kan bij jou wellicht helemaal niet passen. Ben je een starter? Wil je je hypotheek oversluiten? Ga je verhuizen? Koop je een woning om te verhuren? Ben je ondernemer? Allemaal factoren die invloed hebben op je persoonlijke situatie en dus ook op je hypotheekaanvraag. Daarom kijken wij altijd naar je situatie en wensen en komen zo bij de beste hypotheek voor je uit.


  • Kunnen de kosten van een (energie besparende) verbouwing meegefinancierd worden? Zo ja hoe?

Zowel met reguliere als met duurzame investeringen in je huis bespaar je op je energierekening én verhoog je het wooncomfort in huis. Denk bij energiebesparende maatregelen bijvoorbeeld aan het installeren van zonneboilers en zonnepanelen of het aanbrengen van gevel-, dak- of vloerisolatie. Maar ook aan het plaatsen van energiezuinige kozijnen en isolatieglas. Voor het financieren van energiebesparende maatregelen zijn er verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden. Wil je spaargeld gebruiken, een energie bespaarlening of wil je de verduurzaming graag meefinancieren in je hypotheek? Wij denken graag met je mee om een mogelijkheid te kiezen die perfect bij jou past!


  • Mag je je huidige hypotheek meenemen wanneer je een andere woning koopt?

Wanneer je reeds een woning in bezit hebt en hier een hypotheek op hebt afgesloten, kun je, wanneer je gaat verhuizen, je hypotheek meenemen. Je behoudt dan je huidige hypotheekrente. Heb je met de aankoop een hogere hypotheek nodig? Dan krijg je over het extra bedrag dat je bij leent de dan geldende rente. In sommige gevallen is het gunstiger om een gehele nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit is afhankelijk van je situatie, de huidige rentestand én je lopende hypotheek. We staan je graag bij in deze zoektocht en komen samen met jou tot de beste oplossing.


  • Hoe lang moet je je rente vastzetten bij het afsluiten van een hypotheek?

Je kunt je rente vast zetten voor een periode vanaf één maand tot 30 jaar. Dit houdt in dat tijdens de vastgestelde rentevaste periode de rente gelijk blijft. Hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente. Hoe langer je de rente dus vast zet, hoe hoger het rentepercentage. Hoe langer de looptijd, hoe meer zekerheid je hebt over je maandelijkse lasten. De keuze voor een rentevaste periode wordt vooral bepaald door jouw beschikbare budget en de verwachtingen over de ontwikkeling van de rente op middellange en lange termijn. De keuze voor een rentevaste periode kan ook bepaald worden door jouw toekomstverwachtingen, gezinssamenstelling en jouw fiscale positie.


  • Moet ik een boete betalen wanneer ik mijn hypotheek oversluit?

Wanneer je je hypotheek voor de einddatum wilt gaan oversluiten, is de kans groot dat je een boete moet betalen. De geldverstrekker loopt namelijk inkomen mis door het tussentijds oversluiten van de hypotheek. Ter compensatie betaal je dan een boete aan de bank. De hoogte van die boete is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de rente die je op dit moment betaalt en de rentestand op het moment van oversluiten, de hoogte van de hypotheek (hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boeterente), hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen van je hypotheekverstrekker en de resterende rentevaste periode (hoe langer die nog is, hoe hoger de boeterente). Wij rekenen graag met je mee of het rendabel is om je hypotheek over te sluiten en hoe lang de terugverdientijd is.


  • Moet ik bij een hypotheek nog andere verzekeringen afsluiten?

Wanneer je een hypotheek afsluit, raden wij ten zeerste aan om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Bij overlijden kan je partner (of de nabestaanden) (een gedeelte van) de hypotheek aflossen om in de woning te kunnen blijven wonen. Ook kan met de uitkering (tijdelijk) inkomensverlies worden opgevangen. Een ORV sluit je af voor een bepaalde duur, bijvoorbeeld 30 jaar. Je kunt de verzekering tussentijds (zonder uitkering) beëindigen. De hoogte van de premie voor de verzekering hangt af van het verzekerde bedrag, je leeftijd en je gezondheid op het moment van afsluiten. Verder is het voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft, verplicht om een opstalverzekering af te sluiten (ook wel woonhuisverzekering genoemd). Hiermee verzeker je de woning tegen schade zoals brand, storm en inbraak. De inboedel (alles wat zich aan of in de woning bevindt) valt niet onder deze verzekering, hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en de kosten.


  • Wat voor gevolgen heeft mijn BKR registratie bij het afsluiten van mijn hypotheek?

Wanneer je een krediet of een contract met een financiële verplichting hebt afgesloten boven de € 250,00 wordt dit geregistreerd bij BKR. Denk hierbij aan rood mogen staan, je telefoonabonnement, een uitgestelde betaling, een studieschuld of je private lease auto. Maar ook een betalingsachterstand op je hypotheek is hier terug te vinden. Je kunt dit zelf eenvoudig checken door een account aan te maken op www.bkr.nl. Het hebben van een BKR registratie kan nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van je leencapaciteit. Wanneer je contact met ons opneemt, adviseren we je hier graag over.